Hoppa till innehållet
Nyheter

Glad Påsk önskar Swedac

Sill-lunch och avkoppling i form av en deckare är en klassisk påsk-kombination. Varför inte uppdatera den vanan med läsning om framtidens mat?

Glad Påsk önskar Swedac

Under vinjetten Uppdrag tillit på Swedacs webb finns en tema-serie om områden som påverkar vårt samhälle, och där myndigheten har ett uppdrag. Vatten, energi och näthandel är ämnen som redan ingår i serien. Nu vänds blicken mot livsmedel. Vilka krav ställer samhället på maten i dag? Hur har mat och kvalitet utvecklats genom historien? Hur kan vi som konsumenter känna oss trygga med det vi lägger på tallriken?
Det är några av de frågor som tas upp i Uppdrag tillit: mat.

Glad Påsk!

Behöver du uppdatera dig om föreskrifter och andra dokument kopplade till Swedacs arbete inom livsmedelsområdet?
Följ länkarna nedan.

Dricksvattenanalys
Svenskt dricksvatten analyseras av ackrediterade laboratorier. Livsmedelsverket är föreskrivande myndighet för dricksvattenkontroll och Swedac ackrediterar de laboratorier som analyserar vattnet.

Livsmedelsanalys
På samma sätt som vatten ska vara säkert att dricka, ska den mat som köps i affären eller äts på restaurang, vara trygg.
Inom den offentliga livsmedelskontrollen i Sverige ska analyser utföras av ackrediterade laboratorier. Swedac ackrediterar laboratorierna.

Livsmedel
Svenska livsmedelsproducenter kan välja att certifiera sina produkter, som ett sätt att exempelvis möta konsumentkrav. Sigill och KRAV är två exempel på certifikat inom livsmedelsbranschen.
Swedac ackrediterar de företag som kontrollerar certifierade livsmedelsproducenter.

Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
I takt med att livsmedelsproduktion har blivit allt mer global finns ett ökat behov av ledningssystem för livsmedelssäkerhet. Swedac ackrediterar företag som certifierar ledningssystem för livsmedelssäkerhet.