Hoppa till innehållet
Nyheter

Inför sportloven: Sveriges fjällmackar kontrollerade

Den som tankar i fjällen ska kunna vara säker på att få rätt mängd bensin. Swedac har kontrollerat Sveriges fjällmackar. 55 av 57 kontrollerade mackar fick godkänt.

Inför sportloven: Sveriges fjällmackar kontrollerade

Snart börjar sportlovet för landets skolelever. Under veckorna 7 till och med 10 är drygt en och en halv miljon svenska skolelever lediga under en vecka, och många familjer åker till de svenska fjällen. Bara i Sälen i Dalarna rör sig omkring 100 000 personer dagligen under högsäsong och högre upp i landet, i Åre i Jämtland, finns 35 000 gästbäddar som väntar.

Trafiken längs de större stråken, E6 och E45, är stundtals intensiv.

Kan den som tankar i fjälltrakten vara säker på att få rätt mängd bensin?

Inför sportlovs-perioden har Swedac kontrollerat bensinstationer i Dalafjällen, Härjedalen och Södra Jämtlands fjäll. Tillsynen visade att majoriteten av alla bränslemätare uppfyllde de krav som gäller.
Totalt kontrollerades 57 bensinstationer och 231 bränslemätdon (bensinpumpar i dagligt tal). Av samtliga kontrollerade stationer hade alla utom två genomfört de regelbundna kontroller som krävs. För de två stationer som inte genomfört återkommande kontroller har Swedac startat tillsynsärenden och mackägarna har fått en begäran om att kontroller ska genomföras.

– Våra kontroller visar att den som tankar i fjällen kan vara säker på att få den mängd bensin som man betalar för. Att ett fåtal mackar inte har genomfört de återkommande kontroller som krävs beror oftast på okunskap hos mackägaren och inte något medvetet försök till fusk, Erik Söderlöv, utredare på Swedac.

Sportlov 2020

För Sveriges större städer är sportloven utspridda över tre separata veckor.

  • Göteborgsregionen har sportlov vecka 7.
  • Malmö har sportlov vecka 8.
  • Stockholm har sportlov vecka 9.
  • I de norra delarna av Sverige är sportlovet förlagt till vecka 10.

 

Så kontrollerar Swedac bensinstationer

Swedac ansvarar för tillsyn av bränslemätare och att dessa har genomgått obligatorisk återkommande kontroll. Vid tillsynen kontrolleras märkningen på pumpens märkskylt.

Den återkommande kontrollen skall genomföras vartannat år och det ska framgå från en tydlig märkning på bränslepumpens märkskylt. Från märkningen ska man kunna utläsa när kontrollen utfördes och vilket kontrollorgan som utfört kontrollen.