Hoppa till innehållet
Medarbetare

“Min tjänst har utvecklats så mycket att det aldrig hunnit bli tråkigt.”

Bäst med Swedac är alla trevliga medarbetare, för­änderliga arbetsuppgifter och känslan av att göra nytta, säger Henrik Carlborg som har jobbat som jurist på Swedac i sexton år.

“Min tjänst har utvecklats så mycket att det aldrig hunnit bli tråkigt.”

– Min tjänst har utvecklats så mycket att det aldrig hunnit bli tråkigt. Här krävs det mycket, men samtidigt finns det en fin förståelse för att man är människa, säger Henrik Carlborg som också är tvåbarnspappa och aldrig haft problem att få föräldraledigt.

Enligt personalchefen Helle Sörensen är det just känslan av att göra skillnad som ofta lyfts fram på medarbetarsamtal och i jobbintervjuer som exempel på varför man söker sig till Swedac eller gärna stannar kvar.

Henrik Carlborg håller med om att många av kollegorna nog känner en stolthet för sitt jobb. Som myndighetsutövare har man en viktig uppgift och själv känner han ett stort ansvar att tolka lag och föreskrifter korrekt, så att rättsstatliga intressen tas tillvara. Han har ett starkt rättvisepatos och trivs med att se till att det fungerar.

Henrik anställdes 2001 och arbetet har förändrats en hel del genom åren. När han anställdes handlade det huvudsakligen om att handlägga remisser och klagomål. I dag arbetar han med återkallelser av ackrediteringar och domstolsprocesser, och säger att det nästan har vuxit fram ett nytt jobb.

– Vi jurister har fått en större roll. Förut var vi mer som kontaktpersoner, men nu håller vi i pennan, driver projekten och föredrar besluten. Det innebär ett mycket mer varierat arbete och ett större ansvar.

Globaliseringen, EU-styrda regler och många nya biståndsprojekt har ökat det internationella arbetet för många på Swedac. Själv har Henrik Carlborg arbetat mycket med Agadirprojektet, där Jordanien, Marocko, Tunisien och Egypten ingått ett frihandelsavtal. Swedacs arbete i projektet syftar till att förbättra kvalitetsinfrastrukturen och harmonisera lagstiftningen.

– Det är ett väldigt intressant och roligt arbete att åka iväg på. Jag är språkintresserad och bestämde mig för många år sedan att lära mig arabiska och det har ju kommit till stor nytta. Jag brukar delta i olika typer av seminarier och föreläser om WTO-systemet, det är roligt att kunna göra det på arabiska.

Att en svensk myndighetsrepresentant kunde hålla en föreläsning på arabiska blev en dörröppnare för Swedacs intressen. Många i publiken kom fram och tackade särskilt.

– Ackreditering och teknisk kontroll kan ju vara ganska komplicerat, det blir så mycket enklare att ta till sig informationen på sitt eget språk. Det kändes bra, säger Henrik Carlborg blygsamt.

Projektet är inte avslutat så det kan bli några resor till vilket han ser fram emot. Och arabiskan fortsätter han med.

–Att bara lära sig några hälsningsfraser gör att man blir väldigt väl mottagen, och ännu bättre blir det om man fördjupar sig i språket. Det är väl värt besväret.

På frågan varför han väljer att jobba kvar efter så många år tar han Swedacs arbetsmiljö som viktigaste argument:

– Jag har fantastiska kollegor. Vi har både kul ihop och intressanta diskussioner. Det är också givande att jobba med många andra personalkategorier än bara jurister. Man lär sig mycket om andra områden och de får lära sig mer om juridik. Fint samarbete och trevlig arbetsstämning är de viktigaste skälen till att jag stannat så länge.