Det finns ett stort behov av att kunna kvalitetssäkra de produkter marknaden erbjuder. Det kan göras via certifiering av ledningssystem för livsmedelssäkerhet. Alla steg i kedjan, från producent till förpackning, kan certifieras.
Syftet med ledningssystemet är att identifiera riskpunkter och vidta åtgärder för att minimera riskerna, bland annat genom effektiv styrning och förbättringsarbete.
Den standard som berör hela kedjan är SS-EN ISO 22000. Som komlement till ISO 22000 finns FSSC 22000. Det går att kombinera de olika ledningssystemen till ett verksamhetssystem där flera delar ingår. Samtliga ISO-standarder finns att köpa hos SIS, Swedish Standards Institute.
FSSC 22000 finns att hämta hos www.fssc22000.com.
Swedac ackrediterar organ som certifierar ledningssystem.
En certifiering utförs av ett certifieringsföretag. De certifieringsföretag som är ackrediterade kallas också certifieringsorgan och finns i Swedacs ackrediteringsregister.
Certifieringsorganen utformar sin certifieringsprocess efter kraven i SS-EN ISO/IEC 17021. Bland annat finns krav på
Opartiskhet, kompetens, det egna ledningssystemet och certifieringsprocessen ligger i fokus vid Swedacs granskning för ackreditering av certifieringsorgan för ledningssystem. Swedac granskar även det praktiska arbetet på plats, exempelvis genom att observera vid revisioner.
Ackrediteringen görs mot Swedacs föreskrifter STAFS 2020:1 och mot kravstandarden för certifieringsorgan som certifierar ledningssystem, ISO/IEC 17021-1, och för livsmedelsområdet kompletterande kravdokument ISO/TS 22003. Standarderna går att köpa hos SIS, Swedish Standards Institute.
Det finns även vägledningsdokument från de internationella organisationerna IAF och EA.