Redovisningscentraler minskar fusket i taxibranschen

Från 1 maj måste samtliga taxibilar i Sverige vara kopplade till en redovisningscentral. Syftet är att få bort fusket från taxibranschen, vilket säkerställs genom att redovisningscentralerna använder utrustning som har certifierats av ett ackrediterat certifieringsorgan.

Flera myndigheter har arbetat för att allt ska fungera när den nya lagen träder i kraft på måndag. Transportstyrelsen är ansvarig tillsynsmyndighet, medan Swedac ackrediterar certifieringsorgan som certifierar utrustningen och programvaran som ska användas av redovisningscentralerna. I nuläget finns ett ackrediterat certifieringsorgan, RISE, Research Institutes of Sweden.

Lagändringen innebär att samtliga taxibilar i landet måste skicka uppgifter till en redovisningscentral om hur mycket de har kört. Redovisningscentralerna har i sin tur fått sin utrustning  certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan.

– Förhoppningsvis kommer färre människor i framtiden att bli lurade av oseriösa taxibolag. Det här är ett sätt att få bort fusket i taxibranschen. Oseriösa företag kommer att få svårare att verka, säger Curt-Peter Askolin, bedömningsledare på Swedac.

Mer information finns på Transportstyrelsens webbsida.

För ytterligare information från Swedac kontakta
Curt-Peter Askolin, utredare Swedac
curtpeter.askolin@swedac.se
0708-57 77 11

 

Relaterat