Eftersom hon gick ut gymnasiet hemma i Dortmund med en, för 19-åringar inte ovanlig, känsla av att vilja starta på en ny kula någonstans lagom långt bort sökte hon sig till universitetet i Göteborg. Efter alla svenska somrar räckte det med ett halvårs språkkurs för internationella studenter innan hon kunde börja plugga på svenska; marin vetenskap.
– Jag bodde i familjens stuga i Aplared utanför Borås och körde de tre milen till Borås och tog sen tåg in till Göteborg, berättar hon.
Efter fem år, 2011, hade Franziska Grafe en examen i organisk syntes utan att riktigt veta vad hon skulle göra med den.
– Jag hade följt vad jag tyckte var roligt utan att tänka så mycket på att min utbildning var som gjord för läkemedelsindustrin – som jag på många vis är rätt skeptisk till och inte alls ville jobba med.
Det blev istället den förvaltning inom Göteborgs Stad som heter Kretslopp och vatten, där hon jobbade med ackrediterad analys av dricksvatten och råvattenövervakning . Varvat med någon vända som VA-konsult.
Våren 2022 kom Franziska Grafe till Swedac. På visitkortet, om hon haft något, hade det stått bedömningsledare och teknisk bedömare.
Vad innebär det?
– Jag granskar verksamheters kompetens- och ledningssystem. Det kan exempelvis vara ett pappersbruk vars laboratorium håller koll på utsläppen av olika ämnen och att de inte överskrider gränserna i Naturvårdsverkets föreskrifter. Med jämna mellanrum kommer jag eller någon av mina kollegor dit och granskar deras arbete, säger hon.
Varje verksamhet som är ackrediterad av Swedac kontrolleras mellan var 12:e och var 16:e månad för att ackrediteringen ska vara fortsatt giltig. Med vid bedömningen är alltid en bedömningsledare. Ibland är den personen även teknisk bedömare, som Franziska, som därmed kan åka och genomföra bedömningar på egen hand. Andra gånger tar Swedac hjälp av externa bedömare. De är ämnesexperter som vid ett antal tillfällen om året lämnar sin ordinarie tjänst för att under ett par dagar eller upp till ett par veckor använda sin kunskap vid bedömning av exempelvis ett provning-, kalibrerings- eller medicinskt laboratorium.
Runt 30 gånger per år är Franziska Grafe ute på uppdrag. Hon har blivit väl bekant med rollen som den lugna och sakliga representanten för myndigheten. Liksom med den inneboende konflikten mellan granskare och den som blir synad i sömmarna.
– Målet är att skapa en bra dialog med de som arbetar inom verksamheten. Att ställa de rätta frågorna. Riktigt roligt är det om en kund, som det har känts lite knöligt med, i slutet av dagen säger ”tack för dina inspel, vi har fått många nya tankar och idéer”.
För vem passar ditt jobb?
– Det är viktigt att man tycker att kvalitetsgranskning är roligt. Att man är en kritiskt reflekterande person som brinner för kvalitet och därigenom utvecklar verksamheter, säger Franziska.
– Sen kan det vara bra att veta att man inom mina områden ofta arbetar själv och det är ju olika hur väl man trivs med det. Jag kan tycka att det är rätt skönt efter en lång dag att komma till hotellet och vara ensam. Men man gör också bedömningar ihop med externa bedömare, då man kan sitta uppe till sent och vara jättenördiga tillsammans – det är också kul!
Utifrån ett större perspektiv, vad är det roligaste med jobbet?
– Att få vara med och bidra till att göra samhället säkrare. Till att vi får dricka rent och hälsosamt vatten, har tillgång till säkra livsmedel och att vi uppfyller Sveriges miljömål, säger Franziska.
Fakta
Namn: Franziska Grafe
Bor: I flyttkaos, snart i villa i Mölndal med dotter, sju år, och sambo.
Gör: Är bedömningsledare och teknisk bedömare.
Gör vid sidan av jobb: Klättrar, vandrar, springer och vinterbadar.