-
Spännande juridik i statens tjänst
Från bilbesiktning och remisser om förbud mot miniatyrschampoflaskor - till att stötta Regeringskansliet under Sveriges ordförandeskap i EU.
Att vara jurist på Swedac ger inblick i vitt skilda världar. -
”Jag blir inte kränkt utan nöjd”
Möt Stina Benderix, ny chef för Avdelningen för ackreditering
Hon gjorde en lista med kriterier för sitt önskejobb; gärna statligt, gärna internationellt utbyte, helst en myndighet som inte har huvudkontor i Stockholm - och gärna ett för henne okänt område.
– Sen såg jag annonsen från Swedac och kunde pricka av allt! -
Med känsla för ordning
Ett välutvecklat sinne för noggrannhet. Det är en förutsättning för jobbet som registrator.
— Man måste gilla att skapa ordning och reda, säger Susanne Skogman, som efter 18 år kan Swedacs arkiv som sin egen ficka. -
”Jag trivs med att göra någonting stort i det lilla”
Från statistik om makrill till internationellt samarbete för säkra mobilladdare. Ackompanjerat av musik och körsång.
Möt Robin Lundgren, utredare på Avdelningen för juridik och handelsfrågor, Swedac. -
Motvillig ingenjör som trivs med lagarbete
Bedömningsledare för ackreditering av certifieringsorgan för produkter. Så lyder formella titeln.
— I förlängningen handlar produktcertifiering om att bedöma att exempelvis fönster och dörrar överensstämmer med ställda krav, säger Thomas Ljung. -
”Som att lägga ett pussel”
Swedacs arbete berör kvalitetsfrågor inom alltifrån dricksvatten och karuseller till provresultat från medicinska laboratorier. Olika experter granskar olika verksamheter. Var 16:e månad. Över hela Sverige. Då krävs det att någon har övergripande koll.
— Jag kan ha 140 ärenden pågående samtidigt, säger Martina Gustafsson, koordinator, Swedac. -
De återvänder till Swedac
De gick vidare till nya utmaningar. Nu återvänder de till Swedac. Möt två bedömningsledare som båda två kommer tillbaka till en arbetsplats de redan känner.
-
”Jag gillar att utveckla och ta reda på varför saker funkar eller inte”
Uppvuxen i scoutrörelsen är Linnea Holm van vid att lösa problem och få saker och ting att hända. Värdefull erfarenhet för Swedacs första ledningssamordnare.
— Man behöver kunna hålla igång många saker samtidigt – och gilla möten, säger hon. -
”Utmaningen är att säga till kunderna att de har missuppfattat – och samtidigt peppa dem att göra rätt”
Visserligen är hennes uppgift att kontrollera sjukhuslabb. Men den stora utmaningen gäller kommunikation:
— Det är en konst att på ett vänligt och peppande vis säga att det här har du missuppfattat, säger
Anna Rönnborg, bedömningsledare på Swedac. -
”Vi ska bli bättre på att berätta om allt som fungerar”
Swedacs uppgift är att rätta till det som inte fungerar i samhället. Men att bara lyfta fel och brister ger inte hela bilden av samhällets kvalitet. Tvärtom gynnar det dem som avsiktligt vill sprida oro.
— Jag vill att vi blir lika bra på att lyfta fram och berätta om allt det som fungerar, säger Ulf Hammarström, efter ett år som myndighetens generaldirektör. -
På uppdrag i samhällets tjänst
”Som en del av Swedac ser man ju till att säkerställa att vi kan känna tillit till varandra.” Så sammanfattar Swedacs Helene I Johansson de samhälleliga förtjänsterna i sitt jobb som bedömningsledare. Idag får hon tillträde till en värld vi andra endast får följa i fiktionen när hon åker på tillsyn på Tullverkets kriminaltekniska laboratorium i Göteborg.
-
”Jag gillar pappersarbete, helt enkelt!”
Med en stor vurm för struktur, människor och pappersarbete känner Sara Jensen att hon har hittat hem i rollen som bedömningsledare på Swedac. Vi följde med Sara på en riktig djupdykning när hon åkte på tillsyn bland grodmän och ubåtar hos Försvarets Dykeri och Navalmedicinska center i Karlskrona.
-
Med världen som arbetsplats
Att vara bedömningsledare på Swedac innebär växlande arbetsuppgifter- och miljöer. För kanske ingen är detta mer sant än för Fredrik Langmead som far mellan svenska städer och världsmetropoler för att bidra till en kvalitetssäkrad omgivning. Vi följde med Fredrik på en bedömning i Borås.
-
”I slutänden handlar det om att skapa en rättvis marknad”
Det är det utåtriktade arbetet, möjligheten att se andra verksamheter och få arbeta för en rättvis marknad som driver Mikael Calestam. Efter sex år som bedömningsledare på Swedac stortrivs han fortfarande med sitt arbete.
Hoppa till innehållet
Om Swedac
Träffa Swedacs medarbetare
Att arbeta på Swedac är att bidra till ett fungerande samhälle och tillit i vardagen. På den här sidan samlas information och berättelser om olika tjänster inom myndigheten.