Hoppa till innehållet
Om Swedac

Att arbeta på Swedac är att bidra till ett fungerande samhälle och tillit i vardagen. På den här sidan samlas information och berättelser om olika tjänster inom myndigheten.

 • Bilar och besiktning i blodet

  Bilar och besiktning i blodet

  I över 30 år har bilar har varit en del av Christofer Erlandssons liv. Först i pappas verkstad, sedan på besiktningsföretag och till slut på Swedac som enhetschef inom fordon och kontroll.
  – Det är alltjämt ett spännande område, och något vi förbereder oss för mycket nu är hur fordonskontroll kan se ut i framtiden – då vi bland annat går mot en ökad elektrifiering, säger Christofer Erlandsson.

 • ”Jag är en statlig myndighetschef i hjärtat”

  ”Jag är en statlig myndighetschef i hjärtat”

  Hennes första år på posten har präglats av en orolig omvärld, frågor om kvalitetsinfrastrukturens roll i samhället och Swedacs identitet som statlig myndighet.
  – Att få verka som chef i demokratibranschen och verkställa de folkvaldas vilja är något fantastiskt, säger Stina Benderix, chef för ackrediteringsavdelningen, Swedac.

 • Från läkemedel till engelska rosor

  Från läkemedel till engelska rosor

  Ända sedan hon började på naturvetenskapligt program på gymnasiet har kemi löpt som en röd tråd i livet.
  — Att ägna sig åt kemi är lite som att stå i köket, jag gillar det, säger Kristina Hallman, internationell och teknisk direktör, Swedac.

 • ”Fysik var mitt favoritämne i skolan”

  ”Fysik var mitt favoritämne i skolan”

  Han har över tio år på Swedac i ryggsäcken och kan numera titulera sig enhetschef. Det hela började dock med en fascination för fysik och metrologi.
  – Fascinationen sitter i men det som ger mig energi och inspiration nu är att vägleda mina medarbetare i deras utveckling, säger Fredrik Langmead, enhetschef på Swedac.

 • ”Jag gillar att kunna påverka det som går att påverka”

  ”Jag gillar att kunna påverka det som går att påverka”

  Hon valde biologi för att kunna bo och arbeta varsomhelst i världen. Efter tre vändor i USA är Elisabeth Hallin-Bergvall tillbaka i tonårstidens Huskvarna och sedan drygt ett år enhetschef för avdelningen Miljö och Hälsa på Swedac.
  – Det är ett så otroligt viktigt jobb! Tänk vad som skulle hända med tilliten till samhället om man blev sjuk varannan gång man drack vattnet, säger hon.

 • ”Roligt att kunna bidra till trygghet”

  ”Roligt att kunna bidra till trygghet”

  Att få chansen att jobba i allmänhetens tjänst lockade Sara Brinck till nya jobbet på Swedac. I rollen som bedömningsledare ser hon till att ackrediterade organ följer de standarder och krav som finns.
  – I tider som dessa är förtroende för staten och myndigheter viktigare än någonsin, och jag är glad att kunna dra mitt strå till stacken, säger hon.

 • Spännande juridik i statens tjänst

  Spännande juridik i statens tjänst

  Från bilbesiktning och remisser om förbud mot miniatyrschampoflaskor - till att stötta Regeringskansliet under Sveriges ordförandeskap i EU.
  Att vara jurist på Swedac ger inblick i vitt skilda världar.

 • Med känsla för ordning

  Med känsla för ordning

  Ett välutvecklat sinne för noggrannhet. Det är en förutsättning för jobbet som registrator.
  — Man måste gilla att skapa ordning och reda, säger Susanne Skogman, som efter 18 år kan Swedacs arkiv som sin egen ficka.

 • ”Jag trivs med att göra någonting stort i det lilla”

  ”Jag trivs med att göra någonting stort i det lilla”

  Från statistik om makrill till internationellt samarbete för säkra mobilladdare. Ackompanjerat av musik och körsång.
  Möt Robin Lundgren, utredare på Avdelningen för juridik och handelsfrågor, Swedac.

 • ”Som att lägga ett pussel”

  ”Som att lägga ett pussel”

  Swedacs arbete berör kvalitetsfrågor inom alltifrån dricksvatten och karuseller till provresultat från medicinska laboratorier. Olika experter granskar olika verksamheter. Var 16:e månad. Över hela Sverige. Då krävs det att någon har övergripande koll.
  — Jag kan ha 140 ärenden pågående samtidigt, säger Martina Gustafsson, koordinator, Swedac.

 • ”Jag gillar att utveckla och ta reda på varför saker funkar eller inte”

  ”Jag gillar att utveckla och ta reda på varför saker funkar eller inte”

  Uppvuxen i scoutrörelsen är Linnea Holm van vid att lösa problem och få saker och ting att hända. Värdefull erfarenhet för Swedacs första ledningssamordnare.
  — Man behöver kunna hålla igång många saker samtidigt – och gilla möten, säger hon.

 • ”Vi ska bli bättre på att berätta om allt som fungerar”

  ”Vi ska bli bättre på att berätta om allt som fungerar”

  Swedacs uppgift är att rätta till det som inte fungerar i samhället. Men att bara lyfta fel och brister ger inte hela bilden av samhällets kvalitet. Tvärtom gynnar det dem som avsiktligt vill sprida oro.
  — Jag vill att vi blir lika bra på att lyfta fram och berätta om allt det som fungerar, säger Ulf Hammarström, efter ett år som myndighetens generaldirektör.

 • ”I slutänden handlar det om att skapa en rättvis marknad”

  ”I slutänden handlar det om att skapa en rättvis marknad”

  Det är det utåtriktade arbetet, möjligheten att se andra verksamheter och få arbeta för en rättvis marknad som driver Mikael Calestam. Efter sex år som bedömningsledare på Swedac stortrivs han fortfarande med sitt arbete.