Hoppa till innehållet
Nyheter

Tekniska bedömare – en förutsättning för att systemet ska fungera

De tekniska bedömarna är viktiga kuggar i hjulet för Swedac och avgörande för att verksamheten ska fungera.
– Utan dem hade vi inte kunnat utföra vårt jobb, säger Elisabeth Hallin-Bergvall, enhetschef miljö och hälsa på Swedac.

Varje verksamhet som är ackrediterad av Swedac kontrolleras var 16:e månad för att ackrediteringen ska vara fortsatt giltig. Till sin hjälp för att göra bedömningarna använder Swedac tekniska bedömare; experter som vid ett antal tillfällen om året lämnar sin ordinarie tjänst för att under ett par dagar eller upp till ett par veckor använda sin expertkunskap vid bedömning av exempelvis ett kalibrerings- eller medicinskt laboratorium.

Elisabeth Hallin-Bergvall, enhetschef miljö och hälsa, Swedac

– De tekniska bedömarna besitter en ovärderlig kunskap. Vissa har väldigt specifik kompetens som vi kanske bara anlitar en gång om året, andra har kompetens som är relevant för många av våra kunder och jobbar åt oss flera gånger om året. De tekniska bedömarna hjälper oss i vårt arbete, att skapa ett tillitsfullt och säkert samhälle där alla ska kunna känna tillit till de bedömningar vi gör, säger Elisabeth Hallin-Bergvall.

– Det handlar också om handel – om svenska företag ska kunna sälja sina varor och tjänster i exempelvis Tyskland bygger det på att de kan lita på vårt system.

Vad betyder uppdraget för de tekniska bedömarna?

– De får vidga sina vyer genom att komma ut på laboratorium runt om i landet och få inblick i de senaste teknikerna och metoderna som används.

Uppdraget innebär också en möjlighet att möta andra som är kunniga inom samma område, att bredda både kompetens och nätverk.

– Man blir en viktig del av Sveriges kvalitetssystem och bidrar till att öka kvalitén inom sitt ämnesområde. Det är väl det som lockar alla som älskar kvalitet, att man får vara delaktig i att ständigt förbättra, säger Elisabeth Hallin-Bergvall.

Läs mer

Vill du bli teknisk bedömare? Läs mer om uppdraget här.

Läs mer om tekniska bedömare här: