Hoppa till innehållet
Nyheter

Tekniska bedömare ovärderliga för att systemet ska fungera

Swedacs verksamhet vilar på många viktiga kuggar, en av dem är tekniska bedömare.
— Utan dem hade vi inte kunnat utföra vårt jobb, säger Helen Nyman, fd enhetschef miljö och hälsa på Swedac.

Tekniska bedömare ovärderliga för att systemet ska fungera

Varje verksamhet som är ackrediterad av Swedac ska kontrolleras var 16:e månad för att ackrediteringen ska vara fortsatt giltig. Till sin hjälp för att göra bedömningarna använder Swedac tekniska bedömare; yrkesverksamma experter som vid ett antal tillfällen om året lämnar sin ordinarie tjänst för att under ett par dagar eller upp till ett par veckor använda sin expertkunskap vid bedömning av exempelvis ett medicinskt laboratorium.

Helen Nyman
Helen Nyman, fd enhetschef miljö och hälsa, Swedac.

— De tekniska bedömarna besitter en ovärderlig kunskap, vissa inom ett väldigt smalt område – det finns experter som vi bara anlitar en gång om året. Vi behöver dem för att kunna göra vårt arbete med att säkra medborgarnas trygghet, att alla ska kunna känna tillit till de bedömningar vi gör, säger Helen Nyman.

— Det handlar också om handel – om svenska företag ska kunna sälja sina varor i exempelvis Tyskland bygger det på att de kan lita på vårt system.

Vad betyder uppdraget för de tekniska bedömarna?

— De får vidga sina vyer genom att komma ut på labb runt om i landet och få inblick i de senaste teknikerna och metoderna som används.

Uppdraget innebär också en möjlighet att möta andra som är kunniga inom samma område, att bredda både kompetens och nätverk.

— Man blir en viktig del av Sveriges kvalitetssystem och det är väl det som lockar kvalitetsnördar; att vara delaktig i att ständigt förbättra. Man kan inte jobba med kvalitet om man inte har drivet att vilja göra allt bättre, säger Helen Nyman.

Läs mer

Vill du bli teknisk bedömare? Läs mer om uppdraget här.

Möt Agneta Wikman, teknisk bedömare inom medicin med transfusionsmedicin som expertkunskap.

Möt Arieh Cohen, teknisk bedömare inom medicin.