Hoppa till innehållet
Nyheter

Möt våra tekniska bedömare – Arieh Cohen

När Swedacs bedömningsledare gör kontroller av exempelvis medicinska labb anlitar de experter inom de områden som krävs för varje respektive labb.

Arieh Cohen är teknisk bedömare inom medicin. Till vardags arbetar han vid Statens Serum Institut i Köpenhamn, just nu med att bygga upp nationella testcenter för covid-19. Vid tre-fyra tillfällen per år lämnar han sitt ordinarie jobb för att åt Swedac utföra kontroller av ackrediterade labb runtom i Sverige.

Arieh Cohen
Arieh Cohen, teknisk bedömare inom medicin.

Vilken är din roll?
– Min expertis är en särskild analysteknik som heter LC-MS som används mycket inom labb för läkemedel, rättsmedicin och inom farmaceutisk analys. Jag använder den kunskapen för att bedöma om labben lever upp till standarden för att vara ackrediterad. Att de granskar och analyserar exempelvis dopingprover på ett tillfredsställande sätt.

Vad är svårast med ditt uppdrag?
— Det är en pressad situation att kliva in i någon annans vardag och granska den. Minsta reaktion, en suck eller rynkad panna, kan tolkas och väcka reaktioner. Det gäller att förhålla sig öppen och vänlig vid en kontroll. Efteråt är jag helt slut.

När är ditt jobb som roligast?
— När jag får möta människor som har samma expertkunskaper som jag själv och att få möjlighet att diskutera frågorna på detaljnivå.

När känner du att Swedac gör nytta?
— Vi gör nytta genom att hjälpa labben att bli bättre på det de gör och ge dem fler och nya perspektiv på sin verksamhet.

Läs mer

Vill du bli teknisk bedömare? Läs mer om uppdraget här.

Läs mer om andra tekniska bedömare här: