Hoppa till innehållet

Nyheter

 • Swedacs intressentundersökning till 3400 personer

  Inför påsk skickar Swedac ut en undersökning till drygt 3400 personer. Med underlag från svaren kan Swedac förbättra sitt arbete.

 • Första fysiska mötet för marknadsplatser online

  E-handeln växer i betydelse. Att e-handlarna är uppdaterade på vilka regler som gäller för produkter som säljs över nätet är viktigt för konsumenternas säkerhet.
  Marknadskontrollrådets e-handelsgrupp har därför nyligen hållit ett första fysiskt möte med svenska marknadsplatser för att främja en säkrare e-handel.

 • Förändringar i avgiftsmodellen för ackrediterade organ med fastprislista

  En ny avgiftsmodell för ackrediterade organ genomfördes genom STAFS 2022:14. I samband med att den föreskriftens regler börjat tillämpas har vissa brister uppmärksammats i bilaga 1 till föreskriften.

 • Swedacs tillsynsplaner för 2023 – reglerad mätteknik

  Avdelningen för reglerad mätteknik på Swedac utför tillsyn varje år. Nu är kalendern för årets tillsyner uppdaterad. Här finns planerna för el-, vatten – och värmenergimätare och vågar, bränslemätdon och ädelmetallarbeten samlade.

 • Lyckad examen från vårens bedömarutbildning

  Inom ackrediteringsverksamheten anordnar Swedac regelbundet bedömarkurser med fokus på att utbilda externa bedömare som myndigheten sedan kan anlita i bedömningsverksamheten.

 • Swedacs årsberättelse 2022 – gd-ord, viktiga händelser och ekonomiska resultat

  2022 var ett viktigt år för verksamhetsutveckling på Swedac.
  Så sammanfattar generaldirektör Ulf Hammarström året som passerade. Ta del av gd-:s ord tillsammans med viktiga händelser och ekonomiska resultat i myndighetens färska årsberättelse.

 • Nu kan kundkontakter bli certifierade

  Att kunna få en bra kontakt med ett företag på distans blir allt viktigare – och vanligare. Genom en ny ackreditering kan kundkontakter numer också bli certifierade.

 • Försäljningsförbud mot Kejsar AB

  Swedac förbjuder företaget Kejsar AB (www.kejsar.se) att saluhålla och sälja den del av bolagets sortiment som utgörs av guldpläterade smycken märkta med finhaltsstämpeln ”18K”. Produkter som är tillverkade av oädel metall eller överdragna med ädelmetall, t.ex. gulddoublékedjor eller produkter med plätering, är inte att betrakta som ädelmetallarbeten och får därför inte stämplas som sådana.

 • Hon tar plats som rådgivare i OIML

  OIML är den globala samarbetsorganisationen för frågor som rör reglerad mätteknik. Nu tar Renée Hansson, utredare på Swedac, plats i kretsen av rådgivare runt OIML:s ordförande.

 • Översikt över aktuella och kommande uppdateringar i krav- och vägledningsdokument, samt nya ordningar

  Swedac bevakar förändringar som har betydelse för ackrediterad verksamhet i Sverige. Här presenterar myndigheten en översikt över aktuella och kommande uppdateringar i krav- och vägledningsdokument, samt nya ordningar.