Hoppa till innehållet
Nyheter
 • Småbutikernas vågar håller inte måttet

  Av totalt 18 tillsyner innebar 12 någon form av avvikelse.
  Det blev facit efter årets tredje och sista tillsynsturné som avslutades i oktober.

 • Internationellt forum med ackreditering i fokus

  Under två veckor i november fanns en delegation från Swedac på plats i Montréal, Kanada. Anledningen var den årliga internationella konferensen för ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) och IAF (International Accreditation Forum). En konkret sak som behandlades var sammanslagningen av organisationerna – den 1 januari 2024 får de i ett första steg ett gemensamt sekretariat.

 • Din produkt, ditt ansvar-seminarierna lockade hundratals

  När seminarierna i Göteborg och Malmö gör bokslut utkristalliseras en tydlig slutsats: mycket uppskattade. I Malmö fanns cirka 100 personer på plats för att ställa frågor till myndigheter om nya regler och teknik på marknaden.

 • Ett kvitto på kvalitet

  Det kommunala bolaget Gryaab har snart ett ackrediterat laboratorium. I början av nästa år kommer man lämna in en ansökan till Swedac.
  – Det kommer göra att vi blir mer attraktiva, både som arbetsgivare och som leverantör, säger Anette Johansson, projektledare laboratoriet på Gryaab.

 • Utbyte av erfarenheter i Nederländerna

  Under två dagar förra veckan besökte representanter från det nationella samordningskontoret för marknadskontroll på Swedac Nederländerna. Syftet var att träffa den holländska motsvarigheten i Haag, och man hann även med en resa till tullen i Rotterdam.
  – Det var ett utmärkt tillfälle att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter för marknadskontrollen, säger Anette Arveståhl, chefsjurist/avdelningschef på Swedac.

 • Ledig tjänst

  Swedac söker en ledningssamordnare till ackrediteringsavdelningen.

 • Nederländska utmaningar engagerar

  När Swedacs medarbetare igår samlades för myndighetsdag var det med en gästande föreläsare från det nederländska ackrediteringsorganet Raad voor Accreditatie. Styrelseordförande Roeland Nieuweboer berättade om de utmaningar man står inför där.
  – Det var superintressant och blev bra diskussioner efteråt, berättar Karolina Wikmyr, Avdelningschef HR, Swedac.

 • Swedac deltar på Kvalitetsmässan 2023

  Den 21–23 november är det åter dags för Kvalitetsmässan, mötesplatsen för alla inom offentlig sektor. Temat för i år är Hållbar välfärd. Swedac deltar och står värd för en rad seminarier. Bland annat om vad flexibelt elsystem är och hur man kan jobba med det, cirkulär ekonomi och vikten av rätt skyddsutrustning på jobbet.

 • Europeiska ackrediteringsorgan samlades i Borås

  Förra veckan välkomnade Swedac ett flertal europeiska kollegor till ett av de två årliga arbetsmötena kring miljöfrågor och ackreditering. Ett av syftena var att lyfta och tolka nya miljödirektiv från EU för att sedan kunna omsätta dem i praktiken i respektive hemland.

 • Internationella deltagare på möte om miljö

  De representerar ackrediterings- och certifieringsorgan i Norge, Portugal och Slovenien. Hitresta för det årliga internationella arbetsmötet om miljöfrågor och ackreditering.
  Möt tre av deltagarna!