Hoppa till innehållet
Medarbetare

”Roligt att kunna bidra till trygghet”

Att få chansen att jobba i allmänhetens tjänst lockade Sara Brinck till nya jobbet på Swedac. I rollen som bedömningsledare ser hon till att ackrediterade organ följer de standarder och krav som finns.
– I tider som dessa är förtroende för staten och myndigheter viktigare än någonsin, och jag är glad att kunna dra mitt strå till stacken, säger hon.

Porträtt av Sara Brinck

Att ta klivet från den privata sektorn till den offentliga kan vara stort. För Sara Brinck, kemiingenjör i botten, var det dock ett självklart sådant.
–Jag kände direkt när jag såg annonsen i sociala medier att det var något för mig. Det var dags att jobba med något som har betydelse på ett annat sätt än det jag gjort tidigare. Då jobbade jag som inköpare i bilindustrin. Nu hoppas jag kunna bidra till tillit, att man som medborgare och konsument kan lita på att företag gör det de säger att de gör.

I korthet går Sara Brincks jobb som bedömningsledare på enheten för industri ut på att hon bedömer ackrediterade organs ledningssystem, och deras arbetssätt när de är ute hos kunder och gör revisioner.
–Jag och mina kollegor bedömer deras ledningssystem och arbetssätt, att de lever upp till internationella standarder och krav. De ackrediterade organen har kunder i alla möjliga branscher, vilket gör att vi också behöver sätta oss in i och förstå olika typer av verksamheter.

Hon och kollegorna åker bland annat ut på fältbedömningar, då de följer det ackrediterade organet under ett par dagar för att se att allt görs korrekt. De upprättar eventuella avvikelser och organet får sedan chans att åtgärda eller förklara hur man tänkt.
–Jag började på Swedac 1 november och under den korta tid jag hunnit jobba har jag förstått att en bedömning är komplex och det inte alltid svart eller vitt. Företag och organisationer tolkar standarder och föreskrifter olika, och jobbar helt enkelt på olika sätt. Därför är det jättebra att vi är ute och för en dialog och ser hur det går till i verkligheten.

En av de saker Sara Brinck uppskattat mest under den första tiden på Swedac är onboarding-programmet, med både teori och praktik.
–Det är jättebra. Jag har en mentor som lagt upp ett program för mig. Jag får bland annat följa med kollegor på bedömningar, i början åker man aldrig som ensam ansvarig på en bedömning. I programmet ingår också att jag får lära mig mer om Swedacs andra verksamhetsområden. Just nu går mitt jobb väldigt mycket ut på att få utbildning, och det uppskattar jag verkligen. Det känns tryggt att få en ordentlig upplärning.

I takt med att hon lär sig mer och mer om myndighetsvärlden och hur ackreditering, certifiering och bedömningar fungerar har Sara Brinck fått en delvis annan bild av just ackreditering.
– Jag hade ett litet hum om vad det handlade om innan jag började. Men nu har jag en djupare förståelse om vad det innebär att vara ett ackrediterat organ som i sin tur certifierar ledningssystem ute hos företag. Hur ett organ måste följa upp, bli bedömda och verkligen jobba för att förbli ackrediterade. Det gör att det inte går att tumma på kvaliteten utan man behöver fortsätta hålla en hög nivå hela tiden.

Fakta/Sara Brinck

Ålder: 48 år
Bor: I Mölnlycke
Familj: Man och tre snart vuxna barn
Intressen: Skidåkning! Och vi planerar husrenovering, så man kan säga att det också är ett intresse.
Om årets julfirande: Hos mina föräldrar i Motala tillsammans med mina syskon och deras familjer.