Hoppa till innehållet
Nyheter

Han granskar bilverkstäder hemifrån köksbordet

Sedan i mitten av mars har Swedac ställt om till att arbeta på distans. Nu görs bedömningar med webbkameror och hemifrån skrivbord runt om i landet.
– Det fungerar bra, säger Patrik Andersson, bedömningsledare.

Han granskar bilverkstäder hemifrån köksbordet

Patrik Andersson bor i Varberg och brukar pendla till Swedacs kontor i Borås. Innan corona-pandemin bröt ut var resor inom Sverige också en naturlig del av hans jobb. Som bedömningsledare kontrollerar han bilbesiktningar och verkstäder runt om i landet.
– I vanliga fall reser jag mycket och får träffa mycket folk. Det är en del av tjusningen med det här jobbet tycker jag. Så det saknar jag lite nu, säger Patrik Andersson.

– Samtidigt är jag stolt över att vi har kunnat ställa om så snabbt på Swedac och arbetet flyter på bra, fortsätter han.

Innan corona-pandemin startade brukade de arbetsdagar när Patrik gjorde bedömningar inledas på en verkstad, med ett uppstartsmöte. Sedan fortsatte Patrik med att granska dokument och ibland stå bredvid en kontrollant för att granska hur det praktiska arbetet utförs på verkstadsgolvet. Dagarna avrundades med ett avslutningsmöte. Nu har hela processen blivit digital. Uppstart och avslutningsmöte sker över Skype och Patrik granskar dokument från sitt hemmakontor. Det som just nu inte går att lösa på distans är de så kallade bevittningarna, när Swedacs bedömare står bredvid en kontrollant och tittar på hur han eller hon arbetar.
– Vi har pratat om att det kan finnas verktyg för att lösa även en bevittning på distans, men vi behöver förbereda det mer innan det blir aktuellt. Just nu skjuts bevittningar framåt till ett senare tillfälle, säger Patrik Andersson.

Han tror att distans-bedömningar kan bli en del av arbetsvardagen även när vardagen går tillbaka ett mer normalt läge.
– Våra kunder har varit positiva till att vi gör bedömningar på distans. När läget blir lite mer normalt tror jag att vi kan fortsätta med att göra åtminstone delar av våra bedömningar på det här sättet. Det är positivt, säger Patrik Andersson.