Hoppa till innehållet
Nyheter

Fira ackreditering för en bättre värld

Hur kan ackreditering bidra till jämställdhet i Italien? Eller mer effektiv användning av vatten i Mexico? 9 juni firas World Accreditation Day över hela världen. Årets tema fokuserar på hur ackreditering kan stärka morgondagen och forma framtiden.

Bild med texten

Liksom tidigare år har det tagits fram en broschyr lagom till firandet, fylld med exempel på hur ackreditering kan bidra till en ljusare morgondag. Någonting som kan vara välkommet i en tid när den globala ekonomin fortsatt möter stora utmaningar i form av inflation, låga prognoser för tillväxt, ekonomiska fluktuationer, handelsstörningar och accelererande klimatförändringar. Parallellt med framsteg inom teknik och förändrade konsumentbeteenden som omformar marknaderna.

Temat för årets World Accreditation Day är alltså Empowering Tomorrow and Shaping the Future och belyser hur ackreditering kan ha en positiv inverkan på utmaningar. Ackreditering som i årtionden spelat en nyckelroll för att skapa tilltro till samhället och idag bidrar till stärkt förtroende inom många aspekter av vardagslivet.

Det är de internationella paraplyorganisationerna ILAC (International Laboratory Accreditation Corporation) och IAF (International Accreditation Forum) som tagit initiativet till World Accreditation Day. De båda organisationerna har delvis olika fokus, där ILAC är den internationella organisationen för ackreditering av kontrollorgan och laboratorier medan IAF är den globala organisationen för ackreditering av certifieringsorgan och verifierings-och valideringsorgan.

I ett gemensamt uttalande från de båda organisationerna uppmuntrar de till deltagande i det digitala firandet 10 juni 2024, alltså dagen efter den officiella World Accreditation Day. Anmäl dig här om du vill delta i det digitala firandet.

För de senaste uppdateringarna följ IAF (@IAF_Global) och ILAC (@ILAC_Official) på X och IAF på LinkedIn (International Accreditation Forum Inc).

Läs broschyren för World Accreditation Day här. Den beskriver hur ackreditering bidrar till hållbar ekonomisk tillväxt och miljö. Broschyren innehåller konkreta exempel.

Eller se en video som förklarar hur ackreditering bidrar till hållbarhet här.