Hoppa till innehållet
Nyheter

Nyfikna tillsammans vägen framåt

När Swedac samlades för vårens sista myndighetsdag var det med fokus på det nyss inledda samarbetet med AI Sweden.
– Vår utgångspunkt är att det går lättare om man hjälps åt och kan dela med sig av erfarenheter och lärdomar, säger Emma Ytterström, en av de gästande föreläsarna från AI Sweden.

Tre personer står på scen framför publik.

Generaldirektör Ulf Hammarström öppnade dagen med att hänvisa till den globala rankningen Global AI Index där Sverige halkat ner och för närvarande ligger på 17:e plats.

Ett faktum som nyligen lyftes av Carl-Henric Svanberg, som leder regeringens AI-kommission, på Di Debatt; ”Om den här utvecklingen tillåts fortsätta kommer det att få allvarliga följder för Sveriges framtida konkurrenskraft och vårt ekonomiska välstånd”.
– Därför är det viktigt att vi accelererar utvecklingen, inte minst inom offentlig sektor, säger Ulf Hammarström.

På besök från AI Sweden var Emma Ytterström och Evdoxia Kouraki som delade med sig av konkreta inspirerande berättelser om hur andra medlemmar använt AI för att effektivisera eller underlätta sin vardag. De berättade om det nationella centret med i dagsläget runt 120 partner och syftet att påskynda användningen av AI till nytta för vårt samhälle.

Från AI Sweden kom även Fredrik Wiksten, som medverkade digitalt, för att dela med sig av sin erfarenhet av hur man använder stora språkmodeller (LLM, Large Language Models) inom offentlig sektor.

Föreläsningar från gäster varvades med reflektioner och diskussioner i smågrupp, ett upplägg för myndighetsdagarna som visat sig fungera väl, tycker Håkan Pettersson, avdelningschef avdelningen för myndighetsutveckling och service, Swedac.

Nästa myndighetsdag arrangeras 2 september, med rubriken Powerskills och digitalt mindset.
– Vårens myndighetsdagar har varit mycket värdefulla tillfällen att stärka vår kunskap och förmåga inom digitalisering och AI. Vi ser fram emot höstens samlingar där vi breddar och fördjupar vår kunskap ytterligare, säger Håkan Pettersson.