Hoppa till innehållet
Nyheter

Småbutikernas vågar håller inte måttet

Av totalt 18 tillsyner innebar 12 någon form av avvikelse.
Det blev facit efter årets tredje och sista tillsynsturné som avslutades i oktober.

Småbutikernas vågar håller inte måttet

Runt om i landet har ädelmetallarbeten, butiksvågar och bränslemätare tillsynats under året. I september-oktober var det Västra Götaland som stod på agendan. Där tillsynades tre försäljare av ädelmetall, varav alla klarade sig utan avvikelse.

När det gällde vågar var utfallet annorlunda.
– Det var egentligen inte förvånande, säger Erman Kelmendi, inspektör, Swedac. Vi visste från början att när man gör en vad vi kallar riskbaserad tillsyn, alltså tillsynar den sortens små närbutiker på mindre orter som traditionellt inte har så bra koll på regelverket – då blir utfallet ungefär så här.

Att jämföra med när Swedac tillsynar vågar hos de stora kedjorna.
– De har ofta avtal med kontrollorgan som kommer på besök vartannat år så ingenting trillar mellan stolarna, säger Erman.

De avvikelser som har rapporterats när det gäller småbutikernas vågar handlar inte om att vågarna visar felaktig vikt utan enbart att de inte kontrollerats av ett ackrediterat organ och/eller inte kontrollerats inom stipulerade tiden som är en gång vartannat år.

Så vad behöver dessa handlare, vars vågar får anmärkning, nu göra?
– De behöver kontakta ett ackrediterat kontrollorgan och be dem komma och kolla på vågen. Därefter ska handlaren skicka en bild på kontrollmärket som kontrollorganet fäster på vågen om bevis på genomförd kontroll.

Läs mer om kraven för vågar här.