Hoppa till innehållet
Nyheter

Swedac bjuder in samarbetspartner för projekt inom AI och mätdata

I samarbete med Högskolan Borås driver Swedac projektet Smarta mätare för att utforska hur AI kan underlätta kontrollen av el- och värmeenergimätare.
– Nu efterlyser vi företag som vill vara en del av utvecklingen genom att dela sin mätdata med oss, säger Hin Lau, utredare, Swedac.

Närbild av en elmätare.

Idag följer Swedacs regelverk en metod som innebär kontroller enligt en bestämd tidsintervall. Detta innebär att el- och värmeenergibolag regelbundet måste ta ner sina mätare och kontrollera dem, oavsett om de fungerar korrekt eller inte.

Projektet Smarta mätare har som mål att utvärdera om AI, genom övervakning och bearbetning av mätdata, kan upptäcka avvikelser i el- och värmeenergimätare som är i drift. Om projektet visar att det är möjligt skulle hela branschen kunna dra nytta av en enklare och mer effektiv hantering av mätarna. Vilket i sin tur skulle minska kostnaderna, samtidigt som det stärker konsumentskyddet.

– Projektet kan även inspirera och ge stöd till myndighetens framtida arbete inom andra regelverk, säger Hin Lau.

Swedac gör alltså en öppen förfrågan till el- och värmeenergibolag för att hitta partner som är intresserade av att dela sin mätdata och bidra med sin erfarenhet inom mätning. Swedac kommer inom kort att skicka ut en enkät till alla elnäts- och fjärrvärmebolag. Svara på enkäten och anmäl ert intresse senast 20 augusti.

Har ni frågor eller vill veta mer? Kontakta Hin Lau, utredare på Swedac: Hin.Lau@swedac.se eller 033- 17 77 54.