Hoppa till innehållet
Nyheter

Med hjälp av AI vid morgondagens marknadskontroll

Tatueringsfärg, elektroniska cigaretter och 3D-printade skulderblad. Utmaningarna är många och vitt skilda för de myndigheter som utgör Marknadskontrollrådet. Vid årets upplaga av Marknadskontrolldagen riktades ljuset mot vår digitala framtid.

Med hjälp av AI vid morgondagens marknadskontroll

Sveriges just nu mest nedladdade app heter Temu och är en kinesisk webbutik där du till väldigt låga priser kan handla allt från kläder och elektronik till leksaker, smycken och skönhetsprodukter. En annan snabbt växande jätte är den kinesiska handelsplatsen Shein där det också till uppseendeväckande liten peng går att klicka hem det mesta.

Vad innebär dessa appar för den som arbetar med marknadskontroll och i slutänden för konsumenterna då produkterna ofta inte uppfyller kraven och snedvrider marknaden? Vilka andra trender är vi mitt uppe i eller ser komma?

Emma Hernell, vd, för Handelns Utredningsinstitut, HUI, inleder marknadskontrolldagen med att teckna en bild av dagens konsumtionsmönster. Hur de förändrades under pandemin och vad vi kan vänta oss framöver.

– Tänk en underklädesbutik där det intill varje behåmodell sitter en skärm där kunden själv kan bläddra bland bilder för att få se plagget på olika slags kroppar, på olika hudfärg. Det är ett exempel på hur man flyttar beteenden och service som erbjuds på nätet – tillbaka till den fysiska butiken.

– Vi kommer framöver få se mer av den utvecklingen, säger Emma Hernell, som också frågar sig hur länge det rimligen kan vara fria returer på hemklickade varor.

Swedacs generaldirektör sitter i en stol på scen och pratar.
Swedacs generaldirektör Ulf Hammarström.

På plats på Nalen i centrala Stockholm var runt 120 representanter från de 17 myndigheter som utgör Marknadskontrollrådet. Generaldirektör Ulf Hammarström hälsade välkomna.

På agendan stod fortbildning, workshops och inte minst, möjligheten att mötas fysiskt och underlätta framtida kommunikation medlemmarna emellan.

Tobias Ahlin Bjerrome står på scen och pratar.
Tobias Ahlin Bjerrome, it-innovatör och föreläsare.

Tobias Ahlin Bjerrome, it-innovatör och föreläsare, delade med sig av sin kunskap om hur myndigheter kan utnyttja AI:s möjligheter och övervinna utmaningar. Med humor och konkreta tips på hur man kan bära sig åt för att komma igång. Han betonade att AI inte behöver handla om revolutionerande förändringar, inledningsvis kanske ”bara” en smart effektivisering här och var.

Några som ser stora möjligheter med att använda AI i medicinteknik är Läkemedelsverket. Myndigheten representerades av Sandra Sjöåker som berättade om hur de använt AI för att exempelvis analysera språket i produktinformation i läkemedel.

– Förekommer samma varningar på flera ställen, men formulerade på lite olika vis? Kanske går det att effektivisera och ytterligare minimera risken för feltolkning, säger hon.

Ett annat sätt att undvika att det blir fel kan vara bildanalys av stora mängder läkemedelsförpackningar; är två förpackningar alltför lika varandra kanske en behöver byta design?

Även Tullverket gav en glimt av sin verklighet; Under 2023 stoppade Tullen över 600 000 farliga, kopierade eller felmärkta varor från att nå svenska marknaden. Bland annat 60 par barnskor med blinkande lampor som hade 20 viktprocent bly i skornas sulor, enligt Kemikalieinspektionens analys.

2024 års Marknadskontrolldag avslutades med workshop och diskussioner runt de runda borden. Nästa gång dagens arrangeras är 2026.

5 personer befinner sig på scen framför publik.
Tobias Ahlin Bjerrome, Ulf Hammarström (Swedac), Sandra Sjöåker (Läkemedelsverket) och Per Samuelsson (Elsäkerhetsverket) i en paneldebatt där marknadskontroll i en digital framtid diskuteras.

Vad tar du med dig från Marknadskontrolldagen?

Man kollar in i kameran och ler.
Kristoffer Pettersson, Konsumentverket.

Kristoffer Pettersson, Konsumentverket
– Omvärldsbevakning! Bra föreläsare, it-experten Tobias Bjerrome Ahlin till exempel, som för mig bidrog till att jag äntligen fick idéer om vad jag kan använda chat-GPT till, som bildanalys och att förstå och hantera texter. Det var också spännande att höra Emma Hernell från HUI, Handelns Utredningsinstitut, om vad som format de senaste årens köpmönster och hur det ser ut idag. Sedan är det ju alltid betydelsefullt att mötas fysiskt och få ansikten på personer, det öppnar upp och ger bättre dialoger framöver.

Man kollar in i kameran och ler.
Eddy Aleite, Arbetsmiljöverket.

Eddy Aleite, Arbetsmiljöverket
– Jag tar med mig hur svårt det är att skapa behovsstyrda verktyg när man inte vet hur AI och digitalisering fungerar. Det var spännande at höra Tobias Bjerrome Ahlin berätta mer konkret om hur den här teknologin fungerar, det blir lättare för mig att tänka hur vi på Arbetsmiljöverket skulle kunna använda tekniken. Paneldebatten gav också bra saker att tänka på. Och Läkemedelsverkets presentation om hur AI kan användas som verktyg för riskanalys och stöd för handläggare.

Kvinna kollar in i kameran och ler.
Anna Ekengren, Energimyndigheten.

Anna Ekengren, Energimyndigheten
– Jag har blivit mer nyfiken på all det där med AI och känner en lättnad över att höra att det kanske inte måste vara så stora omvälvande saker från början. Utan att det som Tobias Bjerrome Ahlin sa kan börja med en effektivisering, inte nödvändigtvis automatisering, det tar jag till mig. Vi i marknadskontrollrådet jobbar visserligen med olika områden men vi har också mycket gemensamt som ärendehantering och där tror jag vi kan hitta stöd i varandra, i att lägga tid på rätt saker. Granskningen av företag och processen för ärendehantering, där tror jag AI kan vara till hjälp. Som vanligt är det också till stor nytta att mötas fysiskt.