Hoppa till innehållet
Nyheter

Remiss om att upphäva föreskrifter om kontroll av egna reparationer

Swedac har skickat ut förslag till upphävande av STAFS 2003:5 om kontroll av egna reparationer för ackrediterade verkstäder på remiss.

Som nationellt ackrediteringsorgan enligt förordningen 765/2008 deltar Swedac i samarbete med andra ackrediteringsorgan inom EU. Enligt punkt 2.2 i dokumentet EA-1/22 får ett nationellt ackrediteringsorgan inte får vara ägare till en kontrollordning, det vill säga till de regler som styr ackrediteringens innehåll. Föreskrifterna STAFS 2003:5 utgör en kontrollordning och måste därför hanteras av en annan myndighet än Swedac. Att det finns krav på verkstäder som ska vara ackrediterade för kontroll av egna reparationer är dock nödvändigt även fortsättningsvis för att kunna upprätthålla ackreditering.

Transportstyrelsen har föreslagit nya föreskrifter och allmänna råd om provning av fordon efter reparation vid en ackrediterad verkstad som ersätter de krav som framgår av STAFS 2003:5. Transportstyrelsen skickade ut sitt förslag på remiss den 30 mars 2023.

Synpunkter eller frågor kring upphävningsförslaget skickas till registrator@swedac.se, senast den 18 maj 2024. Ange diarienummer 2024/370 i ämnesraden.