När han fick tjänsten var det mars 2021, ni minns hur det var?
– Jag åkte till Borås, hämtade dator och skärmar och satt sedan hemma hela första året, säger Daniel Landberg.
Han tycker att det funkade väldigt väl, trots att det var nytt också för Swedac att göra bedömningar på distans. När första året gått återvände verksamheten så sakteliga till Borås och Daniel fick lära känna sina kollegor, nu på plats i samma fysiska lunchrum.
Idag är Daniel Landberg på kontoret ett par dagar i veckan, när han inte är ute på bedömning. Miljö- och livsmedel är hans fokus.
– Vi bedömer ackrediterade organ, både laboratorier och kontrollorgan, enligt standarderna ISO/IEC 17025 och ISO/IEC 17020 för att utvärdera om de fortsatt har kompetens för att utföra de uppgifter de är ackrediterade för.
– Det handlar i grund o botten om att förebygga negativa konsekvenser, att ha ett arbetssätt som upptäcker felen och ett system som tar hand om och gör åtgärder om det har skevat, säger Daniel och sammanfattar vad han tycker är ”grunden i allt kvalitetsarbete”:
– Tar reda på verkliga orsaken till att ett fel uppstått – så det inte händer igen.
Tills nyligen var Daniel Landberg bedömningsledare på heltid. Sedan mars 2025 delar han sin tid mellan den rollen och den som tf enhetschef för enheten Miljö och Hälsa, för en kollega som är tjänstledig. Den sidan av jobbet innebär även en del ledningsgruppsarbete på ackrediteringsavdelningen. Spännande och lärorikt säger Daniel så här långt om sitt färska uppdrag
När det gäller jobbet som bedömningsledare, vad är roligast?
– Mixen! Vid själva bedömningen är man hundra fokuserad på det. På kommunikation och samspel med dem man ska bedöma. Varje bedömning ser också helt olika ut, det kan gälla en liten verksamhet där jag under en dag är själv med en representant från företaget som ska bedömas – eller så är vi tio personer i två veckor. Emellanåt sitter man själv på kammaren
Utmaningen?
– Att det just handlar om bedömning. Vi försöker skapa en samsyn bedömare emellan, men även efter, som i mitt fall, fyra år kan man hamna i situationer där man undrar: uppfyller det här kravet eller inte? Hur ska vi tolka kravet? Det är en bedömning.
När upplever du att du gör nytta?
– När man hittat en avvikelse eller något som man tycker att en verksamhet behöver korrigera och får dem att tänka till. Att vårt jobb driver deras kvalitetsarbete framåt och att de upplever att bedömning leder till förbättringar, säger Daniel.
För den som växer upp på en ö kanske det ligger extra nära till hands; att jobba på sjön. För Daniel Landbergs del blev det några vändor på havet – som matros på oljetankers, rorofartyg och passagerarbåtar – innan han klev i land.
– Dels ville jag se någonting annat, dels hade jag träffat min blivande fru och det kändes tråkigt att vara borta veckor i sträck, säger Daniel Landberg.
Han bläddrade i kurskatalogen för högskolan i Kalmar och tänkte; ”varför inte kemi?”.
Efter examen i livsmedelsvetenskap och nutrition fick han jobb som livsmedelsinspektör i en kommun och redan då rollen som granskare. Han fortsatta på den inslagna banan men på provningslaboratoriet hos möbeltillverkaren Kinnarp.
– Kinnarps laboratorium är en ackrediterad verksamhet så dit kom Swedac ibland med tekniska experter och gjorde tillsyner. Det har likheter med tillsynsmomenten jag hade som livsmedelsinspektör: man har krav man ska uppfylla och sen kommer någon opartisk oberoende och bedömer, säger Daniel, som så småningom blev chef för laboratoriet.
Efter först kommunal verksamhet och därefter nio år inom privat företag kändes annonsen han fick syn på 2021 som gjord för honom.
– Statlig myndighet hade jag aldrig prövat men ju mer jag läste om tjänsten desto mer tilltalad blev jag av myndighetsbiten. Ett lappkast från näringslivet men det kändes kul. Och efter intervjun tänkte jag här kan jag nog vara med och bidra.
Fakta
Namn: Daniel Landberg
Född: 1978 på Gotland och uppvuxen där.
Bor: På en avstyckad gård, på landet utanför Falköping, med fru och två barn, 10 och 15 år. Plus katt.
Fritid: Skruvar gärna på gamla bilar, just nu en Dodge från 1967 och ägnar sig åt trädgården.