Hoppa till innehållet
Nyheter

När världen gungar behöver myndigheterna stå stadig

Politisk instabilitet, krig i vår närhet, gängkriminalitet och välfärdsbrott — hur kan man i en snabbt föränderlig omvärld skapa en förvaltnings- och säkerhetskultur inom landets myndigheter som gör dem bäst möjligt rustade att utföra sitt uppdrag? Det var den övergripande frågan när Tillsynsforum i veckan samlades för sin årliga vårkonferens.

Tillsynsforum.
Tillsynsforum.

Över 100 personer från 30 olika statliga myndigheter var på plats på Nalen i Stockholm. Deltagarna kom från bland annat Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, från Strålskyddsmyndigheten, Polisen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Förvaltnings- och säkerhetskulturens betydelse för en effektiv tillsyn var rubriken. En fortsättning och fördjupning av fjolårets fokus på de utmaningar som myndigheter som utövar tillsyn har, kopplat till bland annat säkerhetskänslig verksamhet, ekonomisk brottslighet/välfärdsbrott och AI-utvecklingen.

Rikspolischef Petra Lundh berättade att när hon tillträdde möttes hon av 600 styrdokument som reglerade verksamheten. För att verka i vår föränderliga tid där vissa typer av allvarliga brott ökar i en snabb takt, måste Polisens verksamhet genomgå ett skifte där det inte alltid är handboken som får styra utan att lokala chefer får fatta beslut utifrån den aktuella situationen.

Andra som medverkade på konferensen var exempelvis Louise Bringselius, forskare och författare, som talade om att psykologisk trygghet är en förutsättning för en bra förvaltningskultur. Vikten av att värna visselblåsaren.

Hon exemplifierade med en berättelse ur verkligheten. Hämtad från den där dagen i januari2024 när trafiken längs E22 utanför Kristianstad lamslogs på grund av snöoväder och människor blev sittande i sina bilar i uppemot ett dygn. Ett av fordonen som blev fast i kön var en ambulans på väg till sjukhus med en patient. I en annan av bilarna i kön satt en hantverkare med verktyg nog för att kunna såga av mitträcket och se till att ambulansen kunde ta sig ut i motsatt körriktning, där vägen var plogad. I ytterligare en bil väntade en polis på att få komma loss. Hen ringde sin chef med frågan om huruvida hantverkaren fick klippa upp räcket eller ej för ambulansen. Där blev ärendet kvar i timmar. Eftersom polisen som svarade, i sin tur ville kolla med sin chef eller vad regelverket sa.

Mikael Schmidt, Avdelningschef reglerad mätteknik, Swedac.
Mikael Schmidt, Avdelningschef reglerad mätteknik, Swedac.
Hur kan alla vi myndigheter med tillsynsansvar skapa en kultur som, med bibehållet säkerhetstänkande, främjar att medarbetare agerar?

Mikael Schmidt, avdelningschef, Swedac är det som undrar. Han sitter i Tillsynsforumsstyrgrupp och har varit med och arrangerat konferensen.

Temat är valt med tanke på förändringarna i vår omvärld. Flera myndigheter vittnar om att det blivit tuffare för dem att utöva tillsyn. Som tillsynsmyndighet får vi ett växande ansvar för att ta fram metoder för att de som ska granskas faktiskt blir granskade.

Från Statskontoret kom Susanna Honnér Regnstrand som talade om Regler och riter, hur myndigheter kan arbeta för en god förvaltningskultur.

Ytterligare ett inlägg gav Alexander Hurtig från Haverikommissionen som pratade om hur de arbetar. En myndighet som har till uppgift att undersöka olyckor och tillbud i syfte att förbättra säkerheten, utan att fatta beslut om någon påföljd. Det var intressant, säger Mikael Schmidt.