Hoppa till innehållet
Nyheter

Framtidens våg kan inte bara väga – den tar betalt också

Från två vågskålar som ska väga jämt till våginstrument med micro-datorer som kan mäta enstaka gram. Det är vågens historia i kort format. Nu tar världens vågar nästa språng.

Framtidens våg kan inte bara väga – den tar betalt också

– Vi får se fler funktioner i framtiden. Redan i dag finns butiker där du kan väga tre päron på en våg och betala direkt via en app. Den typen av utveckling får vi se mer av, säger Mikael Hulander, utredare inom reglerad mätteknik på Swedac och expert på vågar.

Den 13 november samlar han, och resten av Swedacs avdelning för reglerad mätteknik, den svenska vågbranschen under en heldag i Borås. Företag som tillverkar eller säljer vågar står på deltagarlistan. Liksom de företag som Swedac ackrediterar för att de ska kunna kontrollera att svenska butiksvågar väger rätt.
– Vågbranschen är viktig för samhällsbygget. Att butiksvågar väger rätt är avgörande för tilliten. Vi ser att Swedac som myndighet kan samla branschen för att hålla berörda aktörer uppdaterade om de lagkrav som gäller vågar. Samtidigt har vi ett behov av att möta branschen för att hålla oss själva uppdaterade om teknikutvecklingen, säger Mikael Hulander om syftet med vågdagen, som kan bli ett återkommande evenemang.

Jobbat med vågar i 40 år
Själv har Mikael Hulander arbetat med vågar i 40 år och har hanterat allt ifrån den enorma våg som finns som finns i hamnen i Narvik, den kan väga volymer upp till 14000 ton/h, till små vågar som kan mäta ned till delar av ett gram.
– Den största revolutionen i vågens nutidshistoria skedde under 80-talet. Då blev micro-processorer så billiga att de började användas i vågar som vem som helst kan köpa, säger Mikael Hulander.

Allt fler funktioner i framtidens våg
Just nu är världens vågar på väg in i en ny fas och som på så många andra områden är det hur data presenteras som är den största förändringen.
–I industrin kan du få våg-data presenterat på en storskärm, och som privatperson kan du få våg-data levererat i en app. Den utvecklingen fortsätter. Men exakt vilka funktioner som är på väg är vågleverantörerna hemlighetsfull om, funktionerna är ju deras konkurrensfördel. Den grundläggande våg-tekniken är den samma, säger Mikael Hulander.

Swedac ackrediterar företag som i sin tur kontrollerar att vågar i svenska butiker mäter rätt.

Sveriges mest kontrollerade vågar:
Kassavågar
Lastbilsvågar
Industrivågar
Vågar för färdigförpackade varor (exempelvis socker, tandkräm och ost).

Programmet för Vågdagen 13 november 2019

Relaterat