Hoppa till innehållet
Nyheter

Hallå där Helena Antoni… ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC!

För att se till att det finns en demokratisk insyn och ett medborgerligt inflytande har SWEDAC ett insynsråd med ledamöter från näringsliv, politik och organisationer. Ledamöterna bidrar med sina erfarenheter och ger råd till Ulf Hammarström, generaldirektör för SWEDAC och insynsrådets ordförande. Insynsrådet utses av regeringen.

För att se till att det finns en demokratisk insyn och ett medborgerligt inflytande har SWEDAC ett insynsråd med ledamöter från näringsliv, politik och organisationer. Ledamöterna bidrar med sina erfarenheter och ger råd till Ulf Hammarström, generaldirektör för SWEDAC och insynsrådets ordförande. Insynsrådet utses av regeringen.

Statsvetare Helena Antoni, 25 år, är en av de ledamöter som nyligen utsetts och som utgör insynsrådet fram till maj 2023. Hon utses genom sin roll som riksdagsledamot (M).

Helena Antoni, ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

Vem är du?
— Jag är född 1995 i Michigan, USA, där min mamma kommer ifrån. Jag växte upp i Göteborg men flyttade tillbaks till USA som 14-åring. Det var där mitt politiska intresse väcktes. Av att se en vård – mamma är sjuksköterska – som inte fungerade, av den ekonomiska ojämlikheten och av att inte ens den politiska eliten erkände den globala uppvärmningen. Jag flyttade hem till Sverige när det blev dags att plugga; statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Sedan juli 2019 är jag riksdagsledamot för moderaterna.

Hur kommer det sig att du blev utsedd till medlem i Swedacs insynsråd?
— Det var min partigrupp i näringsutskottet som nominerade mig. Jag fick frågan, läste på om uppdraget och om SWEDAC och tackade ja för att det låter väldigt spännande och lärorikt.

På vilket sätt ska du bidra i insynsrådet?
— Jag ser på uppdraget som att vara ett öra mot marken och hoppas kunna bidra med en bredare bild, med fokus och perspektiv på de områden jag har kunskap om och erfarenhet av.

I din roll som riksdagsledamot är du ledamot i Trafikutskottet, Näringsutskottet och Miljö- och jordbruksutskottet (som en effekt av corona, under begränsad tid, dessutom suppleant i ytterligare ett par utskott), är det något område som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?
— Miljö och klimat! Jag jobbar gärna med klimatfrågan, med fokus på effektiv klimatpolitik. När jag bodde i USA var det enkelt att se de stora miljöproblem som det landet har. Greta Thunberg har lyft frågan till precis den nivå där den behöver vara. Sedan jag kom in i riksdagen har jag också upptäckt att klimatfrågan idag genomsyrar nästan allt.