Hoppa till innehållet
Nyheter

Möjligt att verifiera miljöteknik

Med hjälp av den nya standarden SS-EN ISO 14034 går det nu att verifiera miljöteknik.
— Det innebär att det går att få en trovärdig och oberoende bekräftelse på en produkts miljövänlighet, säger Magnus Pedersen, utredare på Swedac.

Möjligt att verifiera miljöteknik

Villaägaren som är intresserad av att sätta upp solpaneler får reda på att det kommit ny teknik. Solpaneler som visserligen är dyrare, men enligt producenten mycket effektivare än den äldre sorten. Hur ska den miljöintresserade husägaren veta att det är sant?

— Genom att fråga producenten efter en verifiering från ett ackrediterat organ, säger Magnus Pedersen.

Vare sig det handlar om produkters energiförbrukning, om mängden utsläpp eller återvinningsbarhet av fibrer har det inte tidigare funnits någon standard för verifiering av miljöteknik. Tillverkare av exempelvis vattenpumpar, luftvärmeaggregat eller miljövänliga kemikalier har fått berätta om sina produkters miljövänlighet bäst de velat.

Det kan de göra också idag men med skillnaden att det går att få deras påståenden verifierade.

Varför har SS-EN ISO 14034 kommit till?
— Framför allt är det intressenter, alltså tillverkare och konsumenter, som velat ha en standard. Även utvecklare av ny teknik har kommit med önskemål om nån form av bevis för att det man gör är bra.

Leende man
Magnus Pedersen, utredare på Swedac

Vad betyder denna nya standard?
— Det ena är att tillverkaren eller utvecklaren av ny teknik nu kan få verifierat den nya teknikens bättre egenskaper, vilket i sin tur ger möjlighet för köpare att välja den och veta att den ger förväntad effekt. Det andra är att SS-EN ISO 14034 skapar möjlighet till innovation, därför att man med hjälp av standarden kan visa ny tekniks förträfflighet, säger Magnus Pedersen.