Hoppa till innehållet
Nyheter

Nu kontrolleras butiksvågar, bensinpumpar och guld i Dalarna

I veckan efter påsk åker Swedac ut på en samordnad tillsyn i Dalarna. Från Avesta till Äppelbo ska butiksvågar, bensinpumpar och guld kontrolleras. Att samla tillsynen till ett geografiskt område är en ny modell.

Nu kontrolleras butiksvågar, bensinpumpar och guld i Dalarna

Tillsyns-schemat är klart, totalt ska Swedacs medarbetare besöka 130 verksamheter i Dalarna under veckan efter påsk. 60 bränslestationer, 60 livsmedelsbutiker och 10 guldhandlare i trakterna runt Avesta och västerut kan räkna med ett besök av Swedacs inspektörer och utredare.
– Vårt uppdrag är att kontrollera att de verksamheter som har bränslemätare eller vågar lever upp till de krav som ställs. Likaså verksamheter som handlar med ädelmetall, främst guld kontrolleras, säger Erman Kelmendi, inspektör på Swedac.

Han och kollegorna på avdelningen arbetar numer med så kallad samordnad tillsyn, en bred insats med kontroller av vågar, bränslemätare och ädelmetallarbeten koncentrerat till en avgränsad geografisk plats. Inspektionen i Dalarna är den andra resan enligt den nya modellen. Den första samordnade tillsynen gjordes i Skåne i februari. Omfattningen var jämförbar med den tillsyn som nu ska göras i Dalarna.
– Syftet med den här förändringen är att arbetet ska bli ännu mer effektivt. Hittills har det fallit ut väldigt väl. Tillsynen sker effektivt. Samtidigt blir arbetet för våra medarbetare mer dynamiskt när de arbetar som ett team ute på fältet i stället för som tidigare resa ensamma och fokusera på varsitt specialområde, säger Mikael Schmidt, avdelningschef för reglerad mätteknik.

Swedacs tillsyn i Dalarna pågår under fyra dagar.