Hoppa till innehållet
Nyheter

Sveriges sjömackar kontrollerade

Den som tankar sin fritidsbåt längs kusten ska kunna vara säker på att få korrekt mängd bensin. Under sommaren 2019 har Swedac kontrollerat Sveriges sjömackar.

Sveriges sjömackar kontrollerade

— Vi fann en stor okunskap men inget fusk, säger Thomas Boukas, utredare på Swedac, som en sammanfattning av sommarens kontroller.

Sverige är ett av världens mest båttäta länder, i snitt var sjunde person äger en fritidsbåt. Många svenskar är alltså angelägna om att sjömackarnas bränslepumpar visar rätt.

Under sommaren kontrollerade Swedac totalt 66 sjömackar, från Haparanda i norr till Blekinge i söder, varav en betydande andel längs västkusten. Av samtliga mackar blev 34 godkända, 32 inte godkända.

Det viktigaste skälet till att sjömackar inte godkänns för användning är att ansvarig innehavare inte låtit kontrollera bränslepumparna. En förklaring till det kan vara att många sjömackar ägs av små företag som inte vetat vart man ska vända sig för att få sina pumpar kontrollerade. En annan förklaring kan hittas i den korta säsongen för verksamheten.

— Vi fann en betydande okunskap både om ansvaret och om hur man praktiskt ska hantera ansvaret, men vi hittade inga tendenser till medvetet fusk, säger Thomas Boukas, utredare, Swedac.

Sjömackar ska kontrolleras även nästa sommar
De sjömackar som inte blev godkända har under hösten kontrollerats och ytterligare 29 har därmed fått klartecken. De tre återstående är fortfarande pågående ärenden hos myndigheten.
Bakgrunden till sommarens kontroll är att Swedac under 2018 fann att enbart fyra av 18 kontrollerade pumpar i Stockholm och Mälardalen uppfyllde kraven för att bli godkända. Eftersom även 2019 års kontroll visade på brister kommer Swedac att följa upp sjömackar också under 2020.

För ytterligare information kontakta:
Thomas Boukas, utredare Swedac, Thomas.Boukas@swedac.se, 0331 777 93