Hoppa till innehållet
Nyheter

Hallå där Ann-Charlotte Steneryd… bedömningsledare, enheten för miljö och hälsa, Swedac

På Världsackrediteringsdagen 9 juni firas systemet med ackreditering. I år är temat mat och säkerhet. Ann-Charlotte Steneryd har följt livsmedelsfrågan i 30 år, varav de senaste fyra på Swedac, där hon arbetar med ackreditering av certifieringsorgan och laboratorier.

Ann-Charlotte

I Sverige är vi nog många som får tänka efter vad det alls finns för samband mellan mat och säkerhet. Hjälp oss på traven!
— Ofta är det bär och grönsaker som vållar problem. Livsmedel som inte upphettas. Som under odling är bevattnade med vatten som inte är rent eller inte är tillräckligt sköljda. Det finns exempelvis ett omskrivet utbrott av magsjuka där sallad var bevattnad med å-vatten och det visade sig gå betande kor i närheten som gjorde att det hamnade avföring i ån. Det har också skett flera utbrott som gällde frysta hallon.

— Idag står det ibland på påsarna att hallonen först ska kokas men en konditor vill inte ha kokade hallon på sina bakelser utan hela. Då kan det vara lämpligt att handla hallon som kommer från till exempel en certifierad odlare som kan säkerställa att bevattning sker med rent vatten.

Globalt dör mer än 400 000 personer om året i sjukdomar som kan relateras till vad de ätit.
Men i Sverige blir vi sällan sjuka av mat – eller?
— Ungefär en halv miljon svenskar drabbas varje år av matförgiftning. Inte helt sällan av salladsbufféer. På grund av grönsaker som är sköljda i smutsigt vatten eller anställda som kommer tillbaks till jobbet för tidigt efter en maginfluensa till exempel. Trenden med hamburgare som inte är genomstekta är en annan fara. På det sättet kan man steka rent kött men i malt kött kan smittämnena malas in i färsen och då måste du vara mycket kunnig om du ska hantera det på annat vis än att genomsteka.

Salladsfält

Varför är det viktigt att frågan om säker mat får uppmärksamhet?
— Vi jobbar mycket med att man ska känna sig trygg när det gäller handel. Ett snabbmatsföretag i USA som köper kycklingprodukter i Thailand, där djuren föds upp, slaktas och styckas, är helt beroende av att kunna lita på att produkten är säker. Man måste kunna känna tillit till att en producent som är kontrollerad av ett ackrediterat certifieringsorgan gör en riktig granskning av företaget och dess system. Man måste kunna känna tillit till att producenten är kontrollerad av ett ackrediterat certifieringsorgan som gör en riktig granskning av företaget och dess system.

Vad hoppas du på för framtiden när det gäller mat och säkerhet?
— Ett område som får mycket fokus är fusk och redlighet. Alltså att ingen ska bli lurad. Det som anges på livsmedelsförpackningen ska överensstämma med innehållet. Det kan handla om att en produkt som är märkt som nötkött inte ska innehålla kött från gris eller något annat djurslag, eller att olivolja inte får säljas som extra virgin om den inte är det. Det är viktigt. 

Vi närmar oss det som enligt Bondepraktikan kallas rötmånad, perioden från slutet av juli till slutet av augusti när livsmedel håller sig sämre. Vilket är ditt eget bästa vardagstips för mat och säkerhet?
— Kylkedjan är givetvis viktig, men jag tycker också att separering är väldigt viktigt, att aldrig blanda exempelvis rått kött och grönsaker. Och att tvätta händerna!