I en tid av snabba förändringar i vår omvärld och hård konkurrens ökar behovet av ett strukturerat innovationsarbete. ISO 56001 är utformad för att hjälpa organisationer, oavsett storlek eller sektor, att utveckla en effektiv innovationsprocess – från idé till verklighet.
– ISO 56001 ger en tydlig struktur för hur organisationer kan leda och organisera sitt innovationsarbete. Det handlar om mer än att få fram nya idéer – det handlar om att skapa en kultur och process som gör idéerna genomförbara och värdeskapande, säger Magnus Suksee, bedömningsledare, Swedac.
Fredrik Langmead, enhetschef, Swedac:
– Vi på Swedac har acceptgranskat SIS certifieringsordning för innovationsledning SIS/TS 560 och håller nu på att utveckla tjänsten så att de som vill ansöka om ackreditering för att kunna erbjuda certifiering enligt ISO 56001 snart kommer kunna göra det.
Fem byggstenar för hållbar innovation
Standarden bygger på fem grundläggande områden: ledarskap, planering, stöd, genomförande samt uppföljning och förbättring. Den ger riktlinjer för hur innovation ska integreras i det dagliga arbetet och hur man säkerställer att rätt resurser, kompetenser och metoder finns på plats.
Organisationer som implementerar ISO 56001 kan räkna med flera fördelar. Strukturen minskar risken för misslyckanden och stärker trovärdigheten i innovationsarbetet.
– Att certifiera sig enligt ISO 56001 är ett sätt att visa att man tar innovation på allvar. Det visar att organisationen inte bara tänker nytt – utan också agerar strategiskt, metodiskt och hållbart, säger Magnus Suksee.
– Dessutom underlättar det samarbetet med andra aktörer genom att man får ett gemensamt språk för innovation.
Ett verktyg för framtidens konkurrenskraft
Standarden är tillämpbar inom såväl privat som offentlig sektor, från startups till universitet, sjukvårdsorganisationer och industriföretag. ISO 56001 är även i linje med FN:s mål för hållbar industri, innovation och infrastruktur (SDG 9).