Den nationella strategin gäller för perioden 2022–2025 och har tre övergripande mål: effektivare kontroll, utökat samarbete och ökad kunskap. Inom dessa mål arbetar myndigheterna med nio prioriterade områden, bland annat förbättrad metodutveckling, ökad samverkan med Tullverket och utbildningsinsatser- och informationsinsatser.
– Strategin har gett myndigheterna en tydligare gemensam inriktning. Det skapar bättre förutsättningar för effektiv tillsyn men andelen bristfälliga produkter på marknaden är trots detta alltför stor och till nackdel för seriösa aktörer, säger Ulf Hammarström, generaldirektör, Swedac.
Under strategiperioden har myndigheterna bland annat byggt upp gemensamma arbetssätt för omvärldsbevakning och marknadsanalys. Den mycket goda samverkan med Tullverket har intensifierats och lett till att man trots allt kunnat stoppa fler bristfälliga produkter vid gränsen.
Samtidigt ökar trycket från en växande e-handel. Under 2024 mottog EU 4,6 miljarder försändelser enbart i kategorin med maxvärde 150 euro, vilka i huvudsak kommer från Kina. Det innebär ca. 12 miljoner försändelser per dag. En stor andel av försändelserna skickas direkt till privatpersoner som beställt produkterna online. Undersökningar visar på att en hög andel av produkterna inte uppfyller kraven.
– Marknadskontroll är ett viktigt verktyg, men det räcker inte ensamt för att hindra att farliga produkter kommer in på marknaden. Vi behöver se över regelverken bland annat för att förenkla efterlevnad och öka ansvaret för marknadsplatser online samt fler gemensamma insatser på EU-nivå, säger Anette Arveståhl, chefsjurist, Swedac och även ordförande i Marknadskontrollrådet.
Rapporten pekar även på komplexiteten i att tolka regler både för myndigheter och näringsliv samt brist på resurser hos myndigheterna. Myndigheterna ser dock stor potential i ny teknik och AI för att förbättra kontrollen, men trycker på behovet av ökad kompetens och fortsatt metodutveckling. Sammanfattningsvis visar redovisningen att arbetet är på rätt väg – men också att marknadskontrollen behöver fortsätta utvecklas i takt med en föränderlig marknad och teknik.
Ny strategi på gång
Swedac tar nu tillsammans med bland annat marknadskontrollmyndigheter och Tullverket fram ett förslag till en ny nationell strategi för perioden efter 2025. Förslaget lämnas över till regeringen senast i september 2025 och ett beslut om den nya strategin förväntas fattas innan årets slut. Den nya strategin ska börja gälla från och med 2026.
Läs rapporten om redovisning av den nationella strategin för marknadskontroll i sin helhet här.
Fakta
Marknadskontroll syftar till att produkter på marknaden uppfyller krav på skydd och säkerhet för konsumenter, arbetstagare och miljö samt att motverka snedvridning av konkurrens mellan företag. I Sverige är ansvaret för marknadskontrollen uppdelat mellan ett antal myndigheter med olika ansvarsområden. Samordning mellan myndigheterna sker i Marknadskontrollrådet där Swedac innehar ordförandeskapet och sekretariatet. Swedac har också uppdraget att vara svenskt samordningskontor enligt EU:s marknadskontrollförordning. I den rollen har Swedac bland annat ansvar för att vart fjärde år lämna ett förslag till regeringen till en nationell strategi för marknadskontroll.
Berörda myndigheter:
- Arbetsmiljöverket: Ansvarar för bland annat maskiner och personlig skyddsutrustning för yrkesmässigt bruk.
- Boverket: Ansvarar för byggprodukter, hissar och linbanor.
- Elsäkerhetsverket: Ansvarar för bland annat elektriska produkter och elektromagnetisk kompatibilitet.
- Energimyndigheten: Ansvarar för energirelaterade produkter.
- Folkhälsomyndigheten: Ansvarar för tobaksvaror och liknande produkter inklusive e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.
- Kemikalieinspektionen: Ansvarar för kemiska produkter och övriga varor när det gäller kemiska egenskaper.
- Konsumentverket: Ansvarar för bland annat leksaker och personlig skyddsutrustning för privat bruk.
- Läkemedelsverket: Ansvarar för kosmetiska och medicintekniska produkter.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB): Ansvarar för bland annat pyrotekniska produkter, gasanordningar och transportabla tryckbärande anordningar.
- Naturvårdsverket: Ansvar för bland annat förpackningar och förpackningsavfall.
- Post- och telestyrelsen (PTS): Ansvarar för bland annat radioutrustning.
- Swedac: Ansvarar för bland annat för mätinstrument och icke-automatiska vågar.
- Transportstyrelsen: Ansvarar för bland annat fordon, fritidsbåtar och marin utrustning.
- Tullverket: Ansvar för kontroll vid yttre gräns.