Hoppa till innehållet
Nyheter

Så är Swedac involverat i två vanliga januari-vanor

2021 har alla förutsättningar att bli ett år med många nya vanor. I väntan på en ny vardag listar Swedac två saker många av oss gör i januari – där myndigheten är involverad fast få vet om det.

Så är Swedac involverat i två vanliga januari-vanor

Äntligen januari och det är dags att komma igång med nya vanor. Eller? Oavsett om du tillhör dem som gör en riktigt nystart eller om du snarare fortsätter med väletablerade vanor så finns flera områden i vardagen där du kommer i kontakt med Swedacs verksamhet, troligen utan att veta om det. Vi tar en titt på motionen och maten och hur Swedacs verksamhet är kopplad till dessa områden.

Styrkta av nyårslöften och tyngda av julmat brukar många ge sig av till landets motionsanläggningar i januari. I år har pandemin delvis förändrat det mönstret och fler väljer löparspår och utomhusgym för att komma i form. Oavsett om du drar på dig funktionskläder och springer i skogen, eller så småningom lyfter vikter på gymmet, så ska dina kläder, skor och vikter vara kontrollerade mot krav och regler som gäller för produkter som säljs på den svenska marknaden.

Så är Swedac involverat: Swedac samordnar marknadskontroll i Sverige. Flera myndigheter har ansvar för att kontrollera att produkter, exempelvis funktionskläder, lever upp till de krav som finns.

Efter ett träningspass är det dags att fylla på med energi. Nu är det januari och dags att börja äta nyttigt, och kanske också mer klimatsmart.

Så är Swedac involverat: Swedac ackrediterar företag som i sin tur certifierar företag i livsmedelsbranschen. Det kan till exempel vara företag som vill certifiera sig för EU:s ekologiska märkning, KRAV eller Sigill.

Swedac är också involverat i att den mat vi sätter på bordet är säker.